Jasielska Zupa Powiatowa Bulgotowywująca wg Pascala.
Składniki:
3 marchewki kroimy w kostkę,
1 pietruszkę kroimy w kostkę,
1 selera średniego kroimy w kostkę,
¼ główki kapusty kroimy w cienkie paski,
1 cukinię kroimy w kostkę,
100 g bryndzy,
1 liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka pokrojonych świeżych listków tymianku,
1 szklanka mleka,
3 łyżki mąki,
2/3 litra wody,
sól, pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Zagotowujemy wodę, ziele angielskie i liść laurowy, dodajemy roztrzepaną mąkę z mlekiem. Do gotującego się płynu dodajemy najpierw marchewkę, po kilku minutach pietruszkę, seler i ziemniaki. Gotujemy, aż warzywa będą półtwarde. Dodajemy kapustę i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dosypujemy świeży tymianek.
Podajemy z bryndzą, która stanowi niezbędny dodatek smakowy.
Smacznego!
Starostwo Powiatowe w Jaśle