poniedziałek, 02 marzec 2015 17:15

BOCZEK DĘBOWIECKI NA MINISTERIALNEJ LIŚCIE PRODUKTÓW REGIONALNYCH

Napisał 
Oceń ten artykuł
(1 głos)

Już 179 regionalnych przysmaków zarejestrowali podkarpaccy producenci na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pod tym względem Podkarpacie umocniło się na pierwszym miejscu spośród wszystkich województw.

Następne w kolejności Pomorskie ma 159, a trzecie – Małopolska – 139 produktów, a tuż za nim Śląskie z swoimi 137 wyrobami.

Najwięcej - bo aż 54 mamy produktów mięsnych, 44 dania gotowe, a wyrobów piekarniczych i cukierniczych 39. Ostatnim smakołykiem umieszczonym na ministerialnej liście produktów tradycyjnych i lokalnych jest boczek dębowiecki z Dębowca koło Jasła. Słyną z jego wyrobu tamtejsi producenci wędlin. Produkowany według starodawnych receptur boczek jest produktem przez konsumentów bardziej poszukiwanym niż szynka i kiełbasa.

Polskie Radio Rzeszów

Media

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.