wtorek, 17 wrzesień 2013 17:37

Szarlotka z jabłkami

Napisała 
Oceń ten artykuł
(6 głosów)

Szarlotka

z jabłkami

Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 20 dkg cukru pudru

- 1 całe jajko

- 1 żółtko

- 1 proszek do pieczenia (pojedynczy)

- 20 dkg margaryny

- 1 łyżka śmietany

- 1 kg jabłek

Wykonanie: 

Makę wysiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, kroimy nożem, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części.

Rozwałkowaną jedna część kładziemy na spód blaszki, wcześniej wysmarowanej i wyłożonej papierem śniadaniowym, posypujemy bułka tartą, następnie kładziemy poszatkowane jabłka, posypujemy cynamonem i bułka tartą, przykrywamy drugą połową ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy pozostałm białkiem (nie całym), posypujemy cukrem.

Pieczemy około 35 minut. 

Smacznego!

 

Ostatnio zmieniany środa, 18 wrzesień 2013 22:49

Media

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.