sobota, 08 luty 2014 17:20

Placek orzechowy

Napisała 
Oceń ten artykuł
(2 głosów)

Placek orzechowy

 

 

Składniki:

Ciasto orzechowe

- 2 listki wafla

- 9 jaj

- 10 łyżek orzechów zmielonych

- 5 łyżek bułki tartej

- 9 łyżek cukru kryształu

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyzki mąki pszennej

Biszkopt ciemny

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru kryształu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 2-3 łyżki kakao

Masa

- 1 margaryna

- 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego

- 3 łyżki orzechów mielonych

Wykonanie:

Ciasto orzechowe - białka ubić, dodać cukier, żłótka i pozostałe składniki. Dno 2 blaszek wyłożyć waflem i równo rozłożyć przygotowane ciasto. Upiec.

Biszkopt ciemny - białka ubić, dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki. Upiec.

Masa - mleko w puszce gotować ok 3 godzin. Margarynę utrzeć, dodawać wystudzone mleko i orzechy. Masę podzielić na 2 części.

Przełożenie ciasta - ciasto orzechowe-masa-biszkopt-masa-ciasto orzechowe-wierzch polać polewą.

Smacznego!

 

 

 

Ostatnio zmieniany sobota, 08 luty 2014 17:40

Media

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.