sobota, 08 luty 2014 16:38

Makowiec zwijany

Napisała 
Oceń ten artykuł
(2 głosów)

Makowiec zwijany

 

Składniki:

 Ciasto

- 45 dkg mąki

- 7 dkg drożdży

- 7 żółtek

- 1/2 łyzki topionego masła

- 3 łyżki kwaśnej śmietany

- 3 łyżki cukru

- cukier waniliowy

- sok z cytryny

 Mak

- 30dkg maku

- 2 całe jaja

- 1/2 szk. cukru

- 3 łyżki miodu

- zapach migdałowy

- bakalie

 Wykonanie:

Mak sparzyć, zemleć.  Jajka ubić z cukerm, dodać 3 łyżki miodu, zapach migdałowy i bakalie, połaczyć z makiem.

Na stolnicy wyrabiamy ciasto za wszystkich składników (gdy za twarde dolać mleka). Rozwałkować na 2 prostokąty, posmarować przygotowanym makiem, zwinąć. Dodatkowo zawijamy w papier śniadaniowy, kładziemy na wysmarowaną blaszkę i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. Pieczemy.

Smacznego!

 

Ostatnio zmieniany sobota, 08 luty 2014 17:02

Media

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.