środa, 31 lipiec 2013 15:05

Makowiec

Napisała 
Oceń ten artykuł
(4 głosów)

Makowiec

Ciasto:

- 1/2 mąki pszennej

- 6 żółtek

- 25 dkg cukru pudru

- 1 margaryna

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

- 2 szk suchego maku

- 5 jaj

- 1 szk cukru pudru

- 1 łyżka kakao

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 20 dkg rodzynek

- zapach migdałowy

Wykonanie: 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, schłodzić w lodówce. 

Mak sparzyć, zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki.

Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, rozłożyć masę makową i przykryć drugą częścią. Piec około 45 minut.

Smacznego!

 

Ostatnio zmieniany wtorek, 17 wrzesień 2013 17:34

Media

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.