poniedziałek, 19 maj 2014 20:38

JASIELSKA ZUPA POWIATOWA BULGOTOWYWUJĄCA WEDŁUG PASCALA

Napisał 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Przepis zmodyfikowany przez kucharza Pascala Brodnickiego z regionalnej receptury, zaproponowany przez Starostę Jasielskiego Adama Kmiecika na nowe danie kuchni lokalnej.

Jasielska Zupa Powiatowa Bulgotowywująca wg Pascala.

Składniki:

3 marchewki kroimy w kostkę,

1 pietruszkę kroimy w kostkę,

1 selera średniego kroimy w kostkę,

¼ główki kapusty kroimy w cienkie paski,

1 cukinię kroimy w kostkę,

100 g bryndzy,

1 liść laurowy,

2 ziarna ziela angielskiego,

1 łyżeczka pokrojonych świeżych listków tymianku,

1 szklanka mleka,

3 łyżki mąki,

2/3 litra wody,

sól, pieprz do smaku.


 

Sposób wykonania:

Zagotowujemy wodę, ziele angielskie i liść laurowy, dodajemy roztrzepaną mąkę z mlekiem. Do gotującego się płynu dodajemy najpierw marchewkę, po kilku minutach pietruszkę, seler i ziemniaki. Gotujemy, aż warzywa będą półtwarde. Dodajemy kapustę i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dosypujemy świeży tymianek.

Podajemy z bryndzą, która stanowi niezbędny dodatek smakowy.

Smacznego!

Starostwo Powiatowe w Jaśle

Media

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.