poniedziałek, 05 czerwiec 2017 20:17

ZMIEŃ SWOJE PRZYZWYCZAJENIA, NIE WYRZUCAJ DO ŚMIECI JEDZENIA

Napisał 
Oceń ten artykuł
(1 głos)

Pod takim hasłem Samorząd Województwa Podkarpackiego, Caritas Diecezji Przemyskiej, Rzeszowskiej, Sandomierskiej oraz Caritas Diecezji Tarnowskiej, a także Bank Żywności, przy współpracy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego podjęli inicjatywę mającą na celu zmniejszenia ilości odpadów spożywczych znajdujących się w odpadach komunalnych i przemysłowych.

W ramach akcji wyznaczone punkty przyjmować będą produkty żywnościowe, nawet z bardzo krótkim okresem przydatności, oraz ziemiopłody. Lista punktów do których można przekazywać produkty, a także wykaz produktów w załączeniu.

Wykaz produktów, które można przekazać do punktu zbierania

Wykaz nie dotyczy produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie domowym

Przekazywana żywność winna znajdować się w opakowaniach jednostkowych, nienaruszonych z nieprzekroczonym terminem ważności.

  1. cukier,
  2. mąka różne rodzaje (pszenna, żytnia, ziemniaczana, krupczatka, razowa itp.)
  3. makaron,
  4. ryż,
  5. płatki  różne rodzaje (jęczmienne, owsiane, śniadaniowe, itp )
  6. kasza  różne rodzaje (jęczmienna, manna, pęczak, gryczana itp.)
  7. kawa różne rodzaje (także rozpuszczalna i zbożowa)
  8. herbata różne rodzaje  (czarna, czerwona, zielona, owocowa itp.)
  9. zioła suszone  (w opakowaniach),
  10. sól,
  11. groszek konserwowy,
  12. kukurydza konserwowa,
  13. papryka konserwowa,
  14. ogórki kiszone i marynowane,
  15. ketchup,
  16. musztarda,
  17. olej i oliwa z oliwek,
  18. konserwy mięsne sterylizowane,
  19. konserwy rybne,
  20. warzywa i przetwory warzywne  konserwowane (w słoikach lub puszkach),
  21. zupy w proszku,
  22. zupki typu „chińskie”,
  23. przyprawa do zup w płynie  lub proszku (typu vegeta)
  24. przyprawy suszone
  25. kostki rosołowe,
  26. kakao rozpuszczalne,
  27. sosy w proszku
  28. galaretki,
  29. budyń,
  30. żelatyna
  31. kisiel,
  32. czekolady różne smaki,
  33. słodycze
  34. pieczywo trwałe
  35. suchy groch i sucha fasola
  36. miód,
  37. majonez,
  38. dżemy, powidła,  marmolady
  39. chrzan w słoikach
  40. warzywa suszone
  41. owoce i przetwory owocowe w puszkach i słoikach konserwowane lub karmelizowane,
  42. kapusta kiszona i kwaszona w woreczkach
  43. mleko UHT, produkty i przetwory mleczarskie UHT
  44. napoje, soki, wody mineralne
  45. sery, jogurt  itp. w opakowaniach jednostkowych  przechowywane z zachowaniem zaleceń jak na opakowaniu produkt

Ponadto można przekazać warzywa i owoce  surowe (cebula, czosnek, ziemniaki, jabłka, kapusta itp.) bez widocznych śladów psucia .

WYKAZ PUNKTÓW DO KTÓRYCH MOŻNA PRZEKAZAĆ PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE W NAJBLIŻSZEJ OKOLICY OSOBNICY:

 

UGS

Ostatnio zmieniany poniedziałek, 05 czerwiec 2017 20:24

Media

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.