sobota, 07 wrzesień 2013 17:14

CZAS WYKOPKÓW :)

Napisał 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Bulwy to części pędów roślin, które rozwijają się i dojrzewają pod ziemią. Niektóre bulwy, na przykład ziemniaki, są ważnym składnikiem pożywienia, a w niektórych krajach podstawą diety.

Bulwiaste to bogate w skrobię rośliny uprawne, które w niektórych częściach świata mają większe znaczenie w rolnictwie niż zboża. Nie są jednak tak pożywne, ponieważ zawierają stosunkowo mało białka. Występują w różnych warunkach klimatycznych. Najbardziej znana roślina bulwiasta, ziemniak, występuje w regionach umiarkowanych. W ciepłym klimacie uprawia się kasawę, ignam oraz słodkie ziemniaki, czyli bataty.

Ziemniaki rosły pierwotnie w wysokogórskich dolinach Andów – na obszarze dzisiejszej Boliwii, Chile i Peru. Były ważnym źródłem lekkostrawnego pożywienia dla Inków, którzy z ziemniaków otrzymywali przypominającą mąkę substancję, którą stosowali do wypieku cista. Pierwszymi Europejczykami, którzy poznali smak ziemniaków byli hiszpańscy konkwistadorzy.

Ziemniaki w Europie

Ziemniaki zostały sprowadzone do Europy w połowie XVI stulecia. W Irlandii, gdzie warunki klimatyczne sprzyjały ich uprawie, szybko stały się podstawą wyżywienia ludzkości. Miało to fatalne skutki, kiedy to w latach 1845 – 47 tzw. zaraza ziemniaczana, spowodowana przez grzyby Phytophthora infestans, zniszczyła prawie całe plony ziemniaków. Z głodu zmarło wówczas około 750 tysięcy mieszkańców Irlandii (ok. 10% ludności kraju), wiele w obawie przed głodem wyemigrowało do Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.

Ziemniaki są najbardziej rozpowszechnionym warzywem na świecie. Uprawia się je zarówno na użytek własny, jak i na sprzedaż, zwłaszcza w regionach, gdzie chłodne i wilgotne lato nie sprzyja uprawie zbóż. Można je uprawiać wysoko w górach i na dalekiej północy, na przykład na Alasce. Istnieją setki odmian ziemniaków, ale znaczenie rynkowe ma tylko około 10.

Przemysłowa uprawa ziemniaków

Do momentu rozpadu w 1991 roku, największym producentem ziemniaków na świecie był Związek Radziecki (głównym obszarem uprawy był północno – zachodni obszar europejskiej części Rosji). Kolejne miejsca zajmowały Polska, Chiny, Stany Zjednoczone, Niemcy, Indie, Holandia, Wielka Brytania, Francja i Hiszpania. Z uwagi na niekorzystny stosunek wagi i objętości do ceny kilograma, ziemniaki są niechętnie transportowane na duże odległości. Wyjątkiem są wczesne ziemniaki, które uprawia się na terenach o łagodniejszym klimacie i wysyła w regiony z długą i ciężką zimą. Do handlu trafiają zarówno surowe ziemniaki, jak i uzyskana z nich mączka ziemniaczana, chipsy lub mrożone frytki. Część ziemniaków przeznacza się do produkcji alkoholu, mąki i skrobi wykorzystywanej w przemyśle spożywczym. W niektórych częściach Ameryki Północnej i Europy ziemniaki przeznacza się na paszę dla zwierząt.

Świat Wiedzy, Kolekcja Marshalla Cavendisha, Planeta Ziemia: Rośliny bulwiaste, str.: 307-308

Ostatnio zmieniany niedziela, 15 wrzesień 2013 12:17

Media

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.